"Ik doe er alles aan om wat mensen kunnen, ook écht mogelijk te maken"

Ergotherapeut Michael over de impact van zijn werk

Wat geven onze specialisten voor antwoord op de vraag: waarvoor doe jij het allemaal? En wat betekent de multidisciplinaire zorg waarmee zij cliënten omgeven voor deze mensen? Maak kennis met ergotherapeut Michael Zonneveld en ontdek wat Topaz360 volgens hem teweegbrengt.

Michael Zonneveld begon in 2019 bij Topaz360, als ergotherapeut. Twee dagen in de week komt hij bij cliënten over de vloer, de andere drie is hij betrokken bij onderzoek in samenwerking met het LUMC. “Door deze wetenschappelijke samenwerking blijft Topaz360 vooruitstrevend en kunnen we cliënten steeds omgeven met de beste behandelingen.”

Het zit ‘m vaak in de kleine dagelijkse dingen

Laten we inzoomen op het werk van de ergotherapeut. Hoe ziet dat er bij Topaz360 uit? Michael merkt dat wat mensen écht enthousiast maakt, vooral in kleine dagelijkse dingen zit. Zoals zelf weer kunnen strijken of naar de boulevard fietsen. Vanuit dat enthousiasme kunnen zij met wat oefening daarin zoveel meer bereiken dan anderen en zijzelf denken. Die dagelijkse dingen weer mogelijk maken, dat is Michaels werk in een notendop.

“Ik voer vooral gesprekken om allereerst die vonk boven water te krijgen en daarmee dan praktisch aan de slag te gaan. Luisteren, prikkelende vragen stellen en handvatten geven vanuit mijn vakkennis, zorgen er bij elkaar opgeteld voor dat die dagelijkse dingen vaak wél weer lukken. Zo ben ik eens meegefietst met een cliënt die niet meer durfde te fietsen, maar dat wel heel graag wilde. Hij zette door en het lukte hem uiteindelijk. Een glimlach van oor tot oor én de cognitieve vooruitgang die de medische aanleiding was voor mijn behandeling.”

Steeds opnieuw het gesprek aangaan

Michael staat nooit alleen in zijn werk, omdat Topaz360 uit een groot, multidisciplinair team bestaat. “Als ik bijvoorbeeld zie dat een cliënt naast mijn behandeling gebaat is bij die van een psycholoog, dan kan ik in overleg hulp inschakelen van een collega. Die behoefte zie je eerder als je de tijd neemt om met de cliënt, familie, mantelzorgers maar bijvoorbeeld ook de thuiszorg te praten. Zij belichten perspectieven waar anderen wellicht overheen kijken. Daarom ga ik het gesprek steeds opnieuw aan met cliënten en de mensen om hen heen. Ik kijk daarmee verder dan alleen richtlijnen of cijfers, maar zet dit af tegen wat de cliënt ten diepste wil. Want dat is volgens mij wat echt vakmanschap inhoudt.”

Wat wél mogelijk is, ook echt mogelijk maken

Waarom doet Michael dit werk eigenlijk? “Ik vind het fantastisch als ik mensen hun diep gekoesterde zelfstandigheid kan teruggeven. Je verwacht het misschien niet, maar op het oog simpele handelingen hebben zovéél impact op het leven van mensen. Dat besef kwam hard bij me binnen tijdens mijn stageperiode, toen een jongen van mijn eigen leeftijd me vroeg zijn hand vast te houden omdat hij nerveus was voor de hanglift. Daarna hadden we een kort gesprek waarin hij zei: ‘Jij gaat straks gamen, mij lukt dat niet meer.’ Hij heeft mijn kijk op zorgverlening echt veranderd. En sindsdien wil ik er alles aan doen om wat voor mensen wél mogelijk is ook echt mogelijk te maken.”

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken met een van onze specialisten?

Voor verwijzers

Lorem ipsum dolor sit amet adipiscing elit sed do eiusmod tempor in.

In de buurt

[wpsl]