"Ik denk niet snel: dat kan niet. Originaliteit helpt vaak."
Geriatriefysiotherapeut Neline over de impact van haar werk
Wat geven onze specialisten voor antwoord op de vraag: waarvoor doe jij het allemaal? En wat betekent de multidisciplinaire zorg waarmee zij cliënten omgeven voor deze mensen? Maak kennis met fysiotherapeut Neline Buitenhuis en ontdek wat Topaz360 volgens haar teweegbrengt.
Wat maakte dat je geriatriefysiotherapeut wilde worden? Voor Neline was het duidelijk: “Ik heb veel interesse in hoe het lichaam samenwerkt met de hersenen. Daarbij vind ik het mooi om mensen te helpen, om van betekenis te kunnen zijn.” En deze twee elementen komen samen in haar werk. “Mijn behandeling heeft zoveel impact op het dagelijks leven van mensen, heel anders dan bijvoorbeeld bij de behandeling van sportblessures.”
Neline’s vindingrijkheid
Voorbij de standaardoplossingen kijken, dat is belangrijk binnen Topaz360. Want wat goed werkt voor de een, hoeft voor de ander niet direct dé oplossing te zijn. Neline zoekt daarom graag verder. “Ik denk niet gauw: dat kan niet. Een beetje originaliteit helpt vaak. Zo deed een meneer laatst oefeningen op de roeimachine, waarbij zijn uitschietende been hem belemmerde. Dan kun je stoppen óf daar iets op verzinnen. Ik gebruikte vervolgens een band van de tillift om zijn been op de juiste plek te houden.”
Wat wil iemand zelf?
De doelen die een behandelaar in het achterhoofd kan hebben, hoeven helemaal niet de doelen te zijn die mensen zélf hebben. “Mijn uitgangspunt is altijd de vraag wat iemand zelf wil en belangrijk vindt. Dat is tegelijk de grootste motivator. Een dame met Parkinson klachten wilde bijvoorbeeld zelf de gordijnen weer kunnen openen. Dan help ik haar precies daarbij. En een meneer die graag weer wilde fietsen, maar níet op een driewieler, leerde ik weer lopen met een speciale vierpootstok én op de hometrainer fietsen met zijn zoon.
Vanuit mijn specialisme in de geriatrie gebruik ik het antwoord op de vraag naar wat iemand zelf belangrijk vindt, ook om te onderzoeken of mensen naast fysiotherapie nog gebaat kunnen zijn bij behandeling van collega-specialisten. Zo maken we samen wat iemand wil en kan weer mogelijk. Waarbij veiligheid altijd voorop staat.”
Leren van elkaar
Neline brengt zo mensen een hoop bij, maar steekt ook zelf veel op van wat mensen haar vertellen. “Dat is zo mooi aan mijn werk: mensen die ik behandel hebben zoveel meegemaakt en weten ontzettend veel. Historische feiten over de stad, om iets te noemen. Dat is één kant van de gesprekken die ik met mensen heb. Soms grijpt hun levensverhaal mij daarin ook aan, dan kan ik in het meeleven nog van extra betekenis zijn voor hen. De levenshouding van mensen die het echt voor de kiezen krijgen maakt nog altijd indruk op me en motiveert mij om positief in het leven te staan.”
Afspraak maken?
Voor verwijzers
In de buurt
[wpsl]