"Iets ogenschijnlijk simpels kan zo’n groot effect hebben"
Ergotherapeut Theresia over de impact van haar werk
Wat geven onze specialisten voor antwoord op de vraag: waarvoor doe jij het allemaal? En wat betekent de multidisciplinaire zorg waarmee zij cliënten omgeven voor deze mensen? Maak kennis met ergotherapeut Theresia Kamphuis en ontdek wat Topaz360 volgens haar teweegbrengt.
Theresia werkt sinds 2007 bij Topaz360, als ergotherapeut. Voor haar stond al vroeg vast: ik wil dienstverlenend werk doen. Mensen helpen op een medisch-technische manier, zoals ze dat zelf omschrijft. “Ik heb even overwogen om operatieassistent te worden, maar ik wilde graag mét cliënten werken. Op de OK spreek je mensen alleen om ‘operatie geslaagd’ te zeggen’. Als ergotherapeut kom ik bij mensen thuis, heb ik veel contact met collega’s uit verschillende disciplines en werk ik samen met een heel Leids netwerk: van klusjesmannen die beugels in huis installeren tot wijkverpleegkundigen. Dat past goed bij mij.”
Vragen? Welkom!
Dat Leidse netwerk van Theresia maakt dat cliënten ervaren dat al hun vragen welkom zijn bij haar. Ze legt uit: “Als er iemand van de thuiszorg is langs geweest, weet ik vaak wel wie het was. En als een cliënt een aanvraag moet doen bij de gemeente, heb ik meestal wel een tip bij wie ze moeten zijn. Winddichte rolstoeljas? Ik weet hoe we daaraan komen.”
Maar los daarvan vind ik het belangrijk dat cliënten zich welkom voelen om hun verhaal te doen bij mij. Dat is altijd het begin van een behandeling: ‘Wat wilt u, wat is belangrijk voor u, hoever wilt u daarin gaan?’ Sommige mensen willen meer zelfstandig thuis kunnen doen. Anderen zoeken juist ondersteuning daarbij, zodat ze energie overhouden om zelf op pad te kunnen. Daarom is een gesprek vóór de behandeling ontzettend belangrijk.”
Samenwerken met collega’s
Door deze gesprekken, weet Theresia tegelijk ook precies welke specialistische zorg naast de hare van waarde is voor de cliënt. “Een fysio, logopedist of diëtist: doordat Topaz360 hen allemaal onder één dak heeft, zijn het mijn directe collega’s en werken wij samen in hetzelfde elektronisch cliëntendossier. Dat praat wel zo makkelijk.
Laatst bleek in gesprek met een cliënt dat hij graag weer zou willen fietsen, ondanks zijn partiële dwarslaesie en verminderde evenwicht. Maar hij wilde dit nadrukkelijk níet op een driewieler. Toen bedacht ik dat een ‘gewone’ elektrische bakfiets met twee voorwielen ideaal zou zijn. Daarover was hij ook enthousiast. Want zo’n fiets valt niet op in de Leidse binnenstad, waar hij zo graag weer eens zonder auto heen wilde. Mijn collega fysiotherapeut Laura heeft toen met hem een testronde gedaan op haar eigen bakfiets.”
Weer zelf eropuit
Wat Theresia zo mooi vindt aan haar werk? “Iets ogenschijnlijk simpels kan zo’n groot effect hebben. Eén voorbeeld daarvan zal mij altijd bijblijven. Ik kwam thuis bij een meneer die voorheen sinds zijn pensioen drie keer per week naar de Koninklijke Bibliotheek treinde, voor hobbymatig onderzoek. Door een val op de trap in de trein durfde hij niet meer en zat hij ineens de hele week zwaarmoedig thuis, wat voor zijn vrouw ook lastig was. Ik ben toen een aantal keer met hem meegereisd in de trein om hem tips te geven over wanneer hij het beste kon gaan lopen, zodat hij niet zou vallen tijdens het optrekken of afremmen. Eenmaal in de bibliotheek aangekomen werd hij als een koning ontvangen, zo blij was iedereen om hem weer te zien. Mensen dachten dat ik zijn kleindochter was, dat heb ik maar zo gelaten.”
Afspraak maken?
Voor verwijzers
In de buurt
[wpsl]